if: book Australia ebook

if:book Australia is een schrijvers-collectief en experimenteel instituut.

Voor het Australische if:book heeft studio MEGAN het ebook ontworpen en ontwikkeld voor het project: Lost In Track Changes. Het project begon met 5 schrijvers, die elk 1 korte tekst schreven in Word. Vervolgens werd door editor Simon Groth een volgorde gemaakt waarin de schrijvers elkaars teksten te zien kregen en gingen transformeren, bewerken en aanpassen. Dit deden zij in Word met de functie Track Changes aan. Zo ontstonden nieuwe teksten, die door de bewerkingen in niets meer lijken op het origineel. Door het aanlaten van de track changes in Word kan je heel goed zien wat een specifieke schrijver heeft aangepast, verwijderd of toegevoegd. Omdat dit project een digitale grondslag heeft wilde if:book graag een ebook ontwikkeld hebben naast een geprint boek.

In dit uitgebreide ebook, met 25 teksten en meer dan 100 verschillende character styles, vond ik het belangrijk een andere weg in te slaan dan het geprinte, fysieke boek. Zo heb ik een aantal elementen toegevoegd die het navigeren door het boek bevorderen en tegelijkertijd het verdwalen benadrukken. Bijvoorbeeld de navigatie knoppen aan het begin van elke tekst, waar je de Track Changes aan of uit kan zetten of kan doorklikken naar de volgende tekst. Aan het begin van elk hoofdstuk zit een overzichtspagina, waar je o.a. in een keer kan zien wie de meeste veranderingen heeft aangebracht en wat de volgorde van schrijvers is. Dit ebook heeft geen officieel einde, wanneer je er in zit kom je er niet meer uit.

Lost in Track Changes

De Track Changes complimenteer ik in het ontwerp door de koppen extra groot in het gekke font Nemoy te zetten, zodat ze worden afgebroken.