Recrafting Craft

  • Client: Hybrid Publishing WdKA
  • Jaar: 2018
  • Functie: Ontwerp en ontwikkeling digitale en fysieke publicatie
  • Link: recraftingcraft.wdka.nl/

Recrafting Craft, an Exploration of Speculative Scenarios for Tomorrow’s Fashion Education is het vervolg op de thesis van Mascha van Zijverden Recrafting Craft, a Synergy of Crafts within Fashion Design Education at Art Schools in the Netherlands. Met dit eerste deel van Recrafting Craft heeft Mascha van Zijverden de Research Award 2016 gewonnen van de Master opleidingen van het Piet Zwart Institute. Een onderdeel van deze prijs is een hybrid publication van de thesis uitgegeven door de Willem de Kooning Academie. Mascha is na haar thesis doorgegaan met het project, en heeft er voor gekozen om de publicaite te gebruiken als vervolg publicatie op haar eertse thesis. Studio MEGAN was voor dit project vanaf het begin betrokken en heeft bijgedragen aan de conceptuele ontwikkeling en samenstelling in samenwerking met het hele team. De vormgeving van zowel de geprinte publicatie als de digitale is door studio MEGAN verzorgt.

Mascha heeft er voor gekozen om 3 mensen uit het professionele veld (van fashion education) te vragen een tekst te schrijven over de toekomst van mode onderwijs op basis van zes speculatieve scenario’s. Jose Teunissen heeft een preface geschreven, Bibi Straatman en Oscar Tomico hebben beide een essay geschreven. Deze scenario’s, geschreven door Dirk Osinga, zijn geillustreerd door Georg Bohle. Georg heeft, op basis van collages van Dirk, prachtige artist impressions getekend in een imposante en utopiaanse stijl.
De introductie van Mascha staat op de wrapper die alle losse cartografien samen bind. Mascha is in deze zin letterlijk de verbinder en samenbrenger. Ook de wrapper kan uitgevouwen worden en vormt zo een poster.

Deze losse onderdelen, 6 scenario’s en 2 essays, worden in de publicatie als gelijke cartografieen behandeld. Elke cartografie is geprint op de binnenkant van een spread, met aan de buitenkant de titel en de bijbehorende keywords of quotes. de keywords vormen een lijn om de tekeningen of teksten heen en het openvouwen van de cartografien is een ontdekkingsreis.

De digitale versie van de hybrid publication is een website waar alle teksten online gelezen kunnen worden. Op deze website vormen de keywords een index, waarmee de bijbehorende tekst opgeroepen kan worden. Deze verplaatst vervolgens naar boven en de andere cartografieen komen in een willekeurige volgorde er onder te staan. Zo kan ieder aan de hand van voor hem/haar interessante keywords teksten, artist impressions en scenarios ontdekken en bekijken.